Blixten och dess tillbehör

En standardutrustning i en fotostudio är olika blixtar. Dessutom behövs flera tillbehör till dessa. En av de viktigaste sakerna att införskaffa är en så kallad bouncer. Denna modifierar ljuset en hel del. Ljuset mjukas upp och gör så att ljuset sprids jämt över det som ska fotograferas. Blixten sitter bakvänt monterat i bouncern och ljuset studsar ut på motivet. Det gör att risken för röda ögon minskar.

Ett annat tillbehör som de flesta fotografer har är en eller flera softboxar. En softbox är en ljuslåda som man fäster på sin blixt. Softboxen mjukar upp ljuset och gör det behagligt. Detta tillbehör kan både skapa allmänljus och karaktärsljus beroende på hur den softbox man använder placeras. Detta tillbehör används framför allt vid reportage för tidningar, porträttfotograferingar och liknande.

En paraplyreflektor är också ett tillbehör som ofta används vid studiofotografering. Dessa monteras på ljuskällan. Ofta används flera olika typer av paraplyreflektorer. En av dem är vit, en är guldfärgad och en är silverfärgad. Alla dessa ska vändas med undersidan mot det man ska fotografera för att ljuset ska bli reflekterat på rätt sätt. Det finns också en transparent variant som ska vändas med ovansidan mot motivet. Denna används för att ljuset ska mjukas upp.