I en ny tidsålder med sociala medier och internet har alla en möjlighet att bli fotograf. Men för att ta riktigt bra foton och lyckas som fotograf finns det många saker att träna på. Genom att tänka lite extra på dessa tre punkter så kan du ta ditt fotograferande till en helt ny nivå, utan att behöva vara ett proffs.
Motiv och stilar
Så, vad är det du vill fotografera? I princip allt du ser kan vara ett motiv för ett bra fotografi om du vet hur du framhäver det på rätt sätt. Att välja ett motiv är inte helt enkelt, men ett tips är att se förbi det som alla andra också vill fotografera. Visst, en solnedgång eller en blomma är ett typiskt fotogeniskt motiv, men ditt foto kommer aldrig att vara finare än vad motivet redan är från början. Undvik alltså att fota det stereotypiskt ”vackraste” föremålet du ser, utan skapa istället din egna personliga variant av skönhet. Detta kan spela en stor roll för vilken stil av fotografi du väljer att efterlikna eller skapar åt dig själv. Leta efter motiv som intresserar dig och detaljer som fångar din uppmärksamhet.
Komposition
Konceptet med bildkomposition handlar om hur du väljer att placera motivet du fotograferar i bilden, vilket gör det till en väldigt viktigt del av hur resultatet blir. Det första du behöver avgöra när du tar din bild är huruvida det ska vara en stående eller liggande bild. Detta kan du avgöra genom att titta på motivet i din bild och översätta det du ser till linjer. Exempelvis blir oftast landskapsfotografier liggande bilder eftersom vågräta linjer följer längs med marken eller horisonten. Detta skapar då harmoni i bilden och den blir mycket mer tilltalande att betrakta. Om du tycker att det är svårt att tolka linjer i bilden kan du använda dig av de som redan syns. En väg som slingrar sig nedför ett berg, en bro som böjer sig över ett vattendrag eller ett vackert hårsvall inspirerat av Nordic Hair som blåser i vinden. Bara din egen kreativitet sätter gränserna.
Ljus
Ljuset i bilden har en stor betydelse för hur du uppfattar den. De mest effektfulla bilderna skapas med hjälp av hårt eller mjukt ljus. Hårt ljus kommer från få eller starka ljuskällor, till exempel en lampa eller starkt solsken. På grund av ljusets intensitet skapas kontraster i bilden. Du kan använda hårt ljus i din bild för att uppmärksamma motivet och få det att sticka ut från det övriga.
Mjukt ljus har en motsatt effekt. Det omfamnar bilden på ett lugnare sätt och får motivet att se mer smickrande ut. Var noga med vilken typ av ljus du väljer för att få rätt effekt av bilden.