Att frilansa som fotograf

Att jobba som frilansare blir allt mer vanligt i Sverige och det beror till stor del på den digitala utvecklingen. Det är enkelt att kommunicera via internet och mycket jobb går att utföra helt på distans utan att ens behöva möta kunden ifråga. När du arbetar som frilansande fotograf erbjuder du dina tjänster till företag och privatpersoner mot betalning. För att kunna marknadsförda dina tjänster och kunna bli hittad av nya kunder är det bra att ha en digital närvaro. Att ha en webbplats är en bra bas. Försök att paketera dig och dina tjänster på ett tilltalande sätt. För att kunna göra det kan det vara värt att ha en genomtänkt grafisk profil, bland annat en logotyp. Om du inte vet vad som krävs för en bra logotyp design är det bra att anlita proffs som kan skapa en åt dig. När du har en attraktiv logotyp som tydligt kommunicerar ditt varumärkes egenskaper ökar du chanserna att bli ihågkommen och dra kunder till dig. Det är viktigt att logotypen har rätt färg och stil för att representera företaget på ett bra sätt. Det är absolut värt att lägga tid och pengar på att få en genomtänkt logotyp. Det kan verkligen betala sig senare.

Bygg ett personligt varumärke

När du har en logotyp kan du bygga en professionell identitet som är lätt att komma ihåg. Bygg gärna upp en bra portfolio som du har på din webbsida. Din webbsida ska spegla din professionella roll. Tänk på att webbsidan ska vara tydlig så potentiella kunder vet vad de får om de anlitar dig. Att finnas i olika sociala medier kan också vara gynnsamt för din verksamhet.

Ekonomi

Det är vanligt att en frilansare har eget företag. Som egenföretagare är det viktigt att ha koll på ekonomin. Försök hitta ett rimligt pris på dina tjänster. Se vad andra fotografer tar för att utföra olika uppdrag och lägg dig däromkring. Tänk på att komma överens om pris och skriva avtal innan du börjar med projektet.