Basutrustning för studion

De allra flesta fotografer har en studio, och till denna behövs en hel del utrustning. Det allra viktigaste är en bra kamera. Man kan till och med behöva köpa in flera kameror om man vill arbeta väldigt mycket med fotografering. Systemkameror finns i flera olika modeller och varianter och de är alla bra på olika sätt. Billiga modeller av bra kvalitet och med snabb hantering finns. Dock saknar de ofta lite mer avancerade funktioner men de fungerar bra som kamera för familjebilder och dylikt. Om man verkligen vill satsa på fotografering är kameran viktig, men man måste också se till att lägga pengar på sitt objektiv. Även om en kamera har flera megapixlar blir inte bilderna bra om objektivet inte är vettigt. Man måste därför se till att välja rätt objektiv för det man ska fotografera.

Ett stativ kan också vara bra att införskaffa relativt omgående. Det gör att kameran står kvar och dessutom hålls den stabil. Med stativet kan man enkelt göra förändringar i bakgrund och liknande utan att kameran flyttas. När det gäller stativ finns de i flera olika modeller och prisklasser. Till en studio kan ett lite tyngre stativ vara bra. Detta stativ gör att eventuella vibrationer minskar. Dessa kan lätt förstöra ett foto.

Till en studio måste man också ha olika bakgrunder och skärmar. En fondvägg kan användas, och även olika tyger på rullar kan användas för att skapa bra bakgrunder. Man måste se till att ge en bra belysning om man vill använda en vit bakgrund. Den riskerar annars att bli grå på bilderna.

Om man upplever att man får mycket skuggor, och att ljuset inte reflekteras rätt kan det vara bra att ha en reflexskärm till hands. Dessa finns i flera olika storlekar och färger.