Kläder för fotografen

Som fotograf kan man vara ute på väldigt många olika typer av uppdrag. Det kan vara allt från fotografering av en lägenhet till bröllopsfoto. Men hur ska man egentligen vara klädd som fotograf? Finns det några regler och är det några plagg man absolut ska undvika att ha på sig?

Måste man ha märkeskläder?

Hos NA-KD finns plagg i många stilar, men det finns inga krav på att just ett märke ska bäras av fotografen. Om man fotograferar för just NA-KD kan det såklart vara önskvärt att fotografen bär just de plaggen och det kommer man överens om innan fotograferingen i så fall. I regel är det dock inte många som tittar på just vilket märke man som fotograf bär, och om man inte har ekonomi att köpa märkeskläder är det alltså inget man behöver oroa sig för.

Kläder som ska undvikas

Som fotograf är ljudliga kläder bra att undvika. Det innebär till exempel högklackade skor, prasslande jackor och liknande. Om man ska fotografera ett bröllop är en yvig, vit klänning inte rätt. Det kan också vara bra att undvika skor som drar runt mycket smuts. Ska man bara vara utomhus är gummistövlar vid regn helt okej, men ska man gå ut och in är det inte optimalt.

Fråga kunden

Om man känner sig osäker på vad som passar att bära, eller om kunden ska ha en fest med önskemål om klädsel, är det alltid bra om man frågar kunden kring dennes önskemål. Kunden kanske vill att fotografen sticker ut, eller har ett plagg med reklam på som visar att denne är fotograf. Genom att fråga visar man att man verkligen vill ta hänsyn till vad kunden vill. På så sätt blir i regel arbetet också som bäst utfört. Man behöver inte oroa sig för att man inte ska passa in i mängden av människor.

Anpassning gäller

Som fotograf måste man kunna anpassa sig till de aktuella förutsättningarna. Det kan också betyda att man måste ha med sig ombyteskläder. Är man på ett bröllop är det ofta så att man behöver ha en form av plagg i kyrkan eller under själva ceremonin. Ska man sedan fotografera paret själva kan man behöva en annan uppsättning kläder, och är man även anlitad för att fotografera bröllopsfesten är det återigen dags för ett ombyte. I många fall ska man bara smälta in. Mörka byxor, en mörk tröja och kanske en kavaj, samt andra basplagg hör hemma i varje fotografs garderob.