Mät ljuset

Nästan alla erfarna fotografer använder sig av ljusmätare. Med den mäter man ljuset i omgivningen. Om man ska fotografera i en kyrka, studio eller annat är det bra att veta om något område är för mörkt eller för ljust. Där kommer ljusmätaren in. En ljusmätare kan ibland finnas i kameran, men ofta är denna mätare inte lika tillförlitlig som en riktig ljusmätare.

En ljusmätare finns i olika varianter. Några av dem mäter det ljus som kommer på ljusmätarens sensor, medan andra mäter det ljus som kommer från ett föremål eller en modell. Det är ofta den förstnämnda varianten som används i fotostudior. För att ljusmätaren ska fungera på rätt sätt är det viktigt att man håller den på kort avstånd till det föremål eller den person som ska fotograferas.

Det kan vara bra att kunna mäta upp ljuset om man ska fotografera i ridhus eller liknande. Denna mätning gör att man kan ställa in kameran lättare eftersom det finns många omgivningar där blixt är otillåten. Om man ska fotografera ett bröllop kan det också var bra att besöka kyrkan med en ljusmätare så man vet hur kameran bör vara inställd.