Ta vara på dina gamla foton – rama in dem

Innan digitalkameran och smartphonen var uppfunna var det analoga bilder som gällde. Därför har många fortfarande kartonger fulla av gamla minnen i form av tusentals analoga bilder från födelsedagar, vigslar och andra tillfällen i livet som man har velat spara. En god idé kan vara att gräva fram bilderna och ta vara på minnena med fina inramningar.

Analoga bilder – ett minne blott

I flera årtionden var det analoga bilder som gällde för att kunna spara en händelse i livet. Därför är det många av den äldre generationen som har enorma mängder med analoga foton undanstoppade i lådor och kartonger. Att kasta foton är något som involverar starka känslor för många och det är en av anledningarna till varför så många bilder sparas, trots att många bilder liknar varandra och varken gör till eller från för fotosamlingen.

Förgyll hela hemmet med retro inspirerade detaljer

Som ett litet tips när du ändå är igång med att ta retro inspirerade bilder, varför inte förgylla hela hemmet i retro? Nuförtiden finns det många olika sätt att kunna inreda i gammal stil. Ett tips är att börja kolla in designmärket &klevering som har många unika vintage produkter.

Problemet med analoga bilder är att många bilder är dubbletter och många är av i dålig kvalitet. På den tiden hade man inte möjligheten att ta mängder med bilder och välja ut den bästa, man tog en eller två bilder och hoppades att de blev bra. En del hade talang för att ta bra bilder med en analog kamera, men många fick kassera sina bilder av anledningar som att ett finger var i vägen och dolde motivet

Så här tar du hand om dina analoga bilder

Oavsett hur många analoga bilder man än har så gäller det att ta hand om dem. Om de ligger undanstoppade och osorterade i kartonger är risken stor att nästa generation kastar bilderna på grund av att de inte ser något värde i dem. För en ny generation är ansiktena på bilderna troligtvis till stor del okända och att spara kilovis med bilder på okända människor är knappast något som intresserar någon.

Att ta hand om sina fotografier på ett sätt som gör det enklare för nya generationer att uppskatta bilderna kan vara en bra anledning till att faktiskt sortera bilderna och göra fotosamlingen mer kvalitativ. Det bidrar även till att det blir lättare att uppskatta bilderna som är kvar. Man kan alltid göra något roligt med dyrgriparna som man hittar i fotosamlingen. Men för att ta hand om sina bilder kan man:

  • Rama in dem. Köp fina ramar att sätta de mest värdefullaste bilderna i. Gör gärna framtida generationer en tjänst genom att skriva på baksidan av fotot vad eller vem bilden föreställer. Köp fina ramar som framhäver bilderna på ett bra sätt och som gör fotografierna mer levande.
  • Skapa fotoalbum. Att skapa fotoalbum är bra om man har många bilder som man vill spara. Även i fotoalbum bör det finnas en beskrivning av vad bilderna föreställer.
  • Ge bort bilderna. I vissa fall gör sig bilderna bättre hos någon annan. Kanske har du en släkting eller vän som skulle uppskatta att ha några av bilderna och de kan på så vis hitta ett annat hem.