Hur når man ut?

Om man vill bli fotograf finns det flera sätt man kan nå marknaden på. Ofta får fotografen sina första uppdrag i form av vimmelfoto på olika krogar och nattklubbar. Just denna form av fotografering kan man hålla på med i flera år och det är ofta ett mycket bra sätt att få mängdträning på, samtidigt som fotografen lär känna sin utrusning. Beroende på vilka man fotograferar för kan kraven variera en del. Om man vill fota för en etablerad vimmelsajt där bilder från Stockholms innekrogar publiceras, blir kraven ofta högre än om man vill jobba för en mindre, lokal sajt.

Många andra fotografer väljer att inleda sin karriär med att arbeta med skolfotografering. I stort sett alla större företag som sysslar med skolfotografering anställer nya fotografer inför varje ny säsong. Ofta arbetar fotograferna bara en eller två säsonger, så ofta är det stor omsättning på fotografer. Så länge man har lite erfarenhet samt ett stort intresse har man chans att få arbetet. Ofta är skolfotografering ett av de första seriösa arbetena man gör som fotograf. Eftersom man arbetar med fotografering fem dagar i veckan kan man faktiskt titulera sig som yrkesfotograf när det gäller skolfoto. Om man letar efter ett rejält kreativt arbete är detta kanske inte precis det man letar efter eftersom man ofta fotograferar samma typer av bilder hela dagarna. Men man har chans att lära sig mycket. För det första lär man sig hur utrustningen fungerar. Man lär sig också hur man bemöter människor i olika åldrar och man måste se till att vara representativ. Ofta kan man inte leva på skolfotografering eftersom att fotograferingen är säsongsbetonad och ofta bara äger rum på våren.

Hus samt lägenhetsfotograferingar har också blivit än mer populära under den senaste tiden. Här är dock ofta kraven på bildkvalitet och kreativitet betydligt högre än vad de är när man håller på med vimmelfotografering eller skolfoto. Ofta krävs det att man har ett eget företag och möjlighet att fakturera för att jobba med just detta eftersom anställningar är ytterst sällsynta. Ofta krävs det att man har mycket erfarenhet inom fotografering om man vill syssla med detta eftersom bilderna ofta används för att sälja bostäder eller lokaler. Om bilderna inte visar miljön från dess bästa sida är risken stor att inget köp görs.