De svåraste modellerna

De flesta fotografer är överens om att de två svåraste modellerna att ta bra bilder av är barn och djur. Trots att de av naturen oftast är både gulliga och rentav vackra, är de för det mest extremt ovilliga att samarbeta när det kommer till att posera. Att ta julkort av hunden eller katten med renhorn på, eller att få familjens nykomling att le ifrån sin vagga är i princip lika omöjligt som att få fullmånen att stå stilla medan man byter teleobjektiv. Det var inte ovanligt för hundra år sedan, då exponeringstiderna dessutom var mycket längre, att man antingen band fast barn i vissa poser eller lät mamman sitta med en svart duk över sig och hålla bebisen stilla genom den.

Som fotograf får man dock räkna med att få uppdrag att fotografera några av dessa ovilliga modeller, och även som amatör finns det många tillfällen då man vill ta deras porträtt. På internet finns det idag tusentals giffar på djur och barn som är obetalbara! Motiven är lika varierade som marknad av jobb i Stockholm och det är alltid bra att vara både utrustad och väl förberedd för varje tillfälle.

Utrustning

Ska man fota små barn eller husdjur kan man antingen göre det med ett vanligt objektiv i hemmet eller med ett teleobjektiv utomhus, vilket är att föredra av två anledningar. För det första kan man vara tvungen att fota med blixt inomhus, då ljuset inte är tillräckligt, och det kan vara chockerande och rentav skadligt för barns och djurs ögon. Foton med blixt blir dessutom inte lika bra då de förlorar sitt ljus och gärna överexponerar ljusa partier, som ett barns fina hy eller en kattunges vita öron. Om man fotar utomhus kan man dra nytta av det naturliga ljuset, vilket ger nyanser och skuggor (även om man fotar svartvitt) och med ett teleobjektiv kan man gömma sig från modellen.

Annan utrustning man kan komma att behöva är en uppsättning av olika utstyrslar om man vill leka med färger, kläder och accessoarer och det är alltid bra att ha något som kan hjälpa till att locka till sig den motvilliga modellens uppmärksamhet. En skallra, ett gosedjur eller en liten vissla kan skapa den där viktiga ögonkontakten i några sekunder.

Posering och action

Eftersom problemet med att fota barn och djur är att de inte vill se in i kameran, slutar le när de ser en eller rentav börjar gråta eller vill springa därifrån så är det allra bästa att som fotograf göra sig osynlig. Be istället föräldrarna eller djurägarna att interagera på ett naturligt sätt med sina små, så kan man få jättefina bilder genom att sitta och knäppa bakom en buske eller ett träd.