Resefotografi – vykortsnaps eller konstform?

Få saker kan göras så varierande som fotograferande. Man kan variera på teman och motiv i det oändliga och det finns bokstavligen miljontals människor, djur, föremål och platser att ta bilder av. Det finns dock en skillnad mellan att ta så kallade vykortsnaps och konstnärliga, kreativa bilder och det har mycket med den egna visionen och metoden att göra. Ta till exempel en berömd sevärdhet, som

Colosseum i Rom, en av världens mest fotograferade byggnader.

Ett vykortsnap är den “enkla” bild som man spontant tar när man står framför den imposanta strukturen, kanske med sin reskamrat i förgrunden, utan att man vill något annat med bilden än att föreviga ett moment, en upplevelse. Den kreativa fotografen koncentrerar sig inte så mycket på att få med hela byggnaden i blickfånget, utan snarare olika vinklar, ljusets och skuggornas spel, interaktionen mellan turister och monument, gatuförsäljarna runtom dem, detaljer och gester. Här är det med andra ord fotot i sig som är viktigare än att själva stunden och platsen skall förevigas.

Förbered dig

Om man vill ta konstnärliga eller dokumenterande bilder under sin resa är det viktigt att man läser på ordentligt om platsen. Det kan handla om allt från dess historia till vilka tidpunkter som det finns mycket folk där eller inte. När är ljuset bäst, när går solen ner, är det tillåtet att ta bilder på nära håll? Precis som man bör förbereda sig inför högskoleprovet 2019 så kan en fotograf uppnå bättre resultat genom att vara påläst.

Människor eller platser?

En viktig del av resande är de människor man möter och som fotograf kan det vara mycket givande och intressant att ta bilder både på den lokala befolkningen som de myriader av turister man ser överallt. En bildserie på turister som köpslår med försäljare runtom i världen kan vara minst lika spännande och tankeväckande som monumenten de befinner sig vid. Som fotograf gäller det att se det stora i det lilla och det lilla i det stora.

Några av

världens bästa resefoton fångar ofta människor och platser i interaktion med varandra. Barn som kastar macka vid en sjö vid foten av en berömd bergskedja, pilgrimer som klättrat upp för kyrktrappor på bara knäna, grupper av turister som tar selfies vid Taj Mahal.

Om man istället vill koncentrera sig på enbart landskap och natur bör man som fotograf spendera en hel del tid på platsen i fråga och ta bilder vid olika tidpunkter och under olika välderleksförhållanden. En bild på en vacker blomsteräng under en klarblå himmel mitt på dagen kan vara nog så vacker, men hur ser ängen ut när det ligger en tunn gryningsdimma över den? Eller en svartvit bild av den mitt under en storm?