Ljussättning

Om man vill arbeta som fotograf måste man se till att ha kunskap om hur man ljussätter miljön för att bilderna ska bli bra. Man måste också vet hur man ger bilderna ett naturligt ljus.

Man kan använda flera olika former av ljussättningar om man arbetar i en fotostudio eller liknande. Ofta använder man sig av olika blixtar och fotolampor. En bra fotolampa kan ofta ge bättre och mer stämningsfullt ljus än vad en blixt kan ge. Fotolampan har ett konstant ljus så som fotograf kan man enkelt se var skuggor hamnar och hur ljuset faller i bilden. En fotolampa blir dock ofta mycket varm och ljuset är riktigt starkt. En modell kan ofta uppleva detta ljust som mycket jobbigt då det alstrar så mycket värme. En fotolampa fungerar därför ofta bäst på olika föremål och produkter.

I en studio behövs ofta flera blixtar för att kunna skapa en bra ljussättning. Blixtarna kan vara olika mjuka eller hårda och kan användas för att lätta upp skuggor i en bild. En blixt kan också användas för att man ska få fram strukturer i tyger, kläder eller andra material som man vill framhäva.