Våga vinkla

Att fota i rätt vinkel är för de flesta fotografer lika viktigt som att ha bra ljussättning och det är ofta just valet av vinkel som skiljer proffset från amatören. När ovana eller nya fotografer brukar ta bilder begår de inte sällan misstaget att hålla kamerans objektiv fel, och med det få oönskade resultat trots att motivet i själva verket är perfekt.

Det finns många knep och tricks när det kommer till kameravinkeln, och det varje fotograf bör fråga sig är vad man vill med sin bild. Om man till exempel har en underskön, blomstrande äng framför sig är det mest troligt att en horisontal vinkel med fokus på blommorna är vackrast, medan en tuff tjej i en parajumper för en dam gör sig bäst om man även låter klädesplagget tala och inte bara fotar hennes ansikte.

Variera, variera, variera

En av de första sakerna som undervisas i fotoskolor är att fotografen hela tiden bör ändra på sina vinklar och ge sig själv en stor variation så att man sedan kan välja bland många alternativ. Låt säga att man vill fota en person som står framför Eiffeltornet i Paris under semestern. Tittar man på majoriteten av fotograferande turister på plats så ser man att de låter modellen stå framför tornet och le in i kameran, medan fotografen försöker få in så mycket av tornet i sin synvinkel som möjligt. Medan det inte är något direkt fel med detta så är det samtidigt lite kliché-artat och utgör inte mycket mer än det obligatoriska vykorts fotot.

Det är här man kan börja leka med vinklarna. Låt till exempel personen stå nära tornet och ta bilden liggandes på marken, så att både modellen och monumentet så att säga tornar upp över fotografen. Eller tvärtom: om modellen står långt framför tornet kan man ta en bild där man fokuserar på ansikten i bildens ena sida och låter monumentet synas suddigt i den andra sidans bakgrund. Eiffeltornet siluett är ju så karaktäristisk att den är igenkännlig även om den är lite ur fokus och längre bort!

Smickra eller förolämpa?

Ska man ta en bild på en människa så finns det olika vinklar som antingen kan smickra eller förolämpa modellen. En person som är lite rundlagd och kanske har dubbelhaka fotograferas bäst ovanifrån, gärna i lite sned vinkel, medan en kort person kan ge ett längre intryck om denne sträcker ordentligt på sig och fotograferas lätt underifrån. Gör man däremot tvärtom blir effekten rakt motsatt och man får räkna med besvikna blickar och missnöjda kunder.

Att leka med vinkar gäller inte bara byggnader och människor, man kan också göra det med djur och natur. Att fota hunden eller blomman underifrån ger både en oväntad men kul effekt, och om man tar en bild där endast kattens nos och morrhår är i fokus kan bli surrealistiskt och vackert.