Porträttfotografering

Att fotografera är att ta en bit av verkligheten och att presentera sin egna, personliga synvinkel av den. Det finns många olika typer av fotografi och valet av motiv hänger mycket på fotografen själv; medan vissa fotografer älskar att fotografera industri, lokaler och föremål föredrar andra djur och natur eller att fota människor. När det kommer till porträttfotografering handlar det om att dels få fram sin egen synvinkel men också att dra fram något ur modellen som man vill förmedla.

Fotografera hemma

Som porträttfotograf kan man dra nytta av olika hemmiljöer, både i det egna hemmet och hos modellen. Har man till exempel som uppdrag att ta porträtt av en berömd kock kan det vara extra lyckat att ta bilderna i dennes kök eller varför inte ta porträtt av societetsdamens vardagsrum. Om uppdraget handlar om att fånga modellens personlighet är detta något som man verkligen kan dra till sin egen fördel. Man kan också skapa olika miljöer i ens eget hem och ibland räcker det med att helt enkelt använda lite olika Tapeter för att få fram den personlighet man söker avbilda. En hårdrocksgitarrist mot en svart bakgrund med döskallar eller en äldre dam i ett Laura Ashley inspirerat tapetmönster. Tänk på hur klädseln och bakgrunden kompletterar eller motverkar varandra. Om modellen har mörka kläder mot en mörk bakgrund syns bara deras ansikte och ljuset får ansiktet att stå ut som om det hängde fritt i luften. Detta kan vara både bra och dåligt, beroende på vilken effekt man är ute efter.

Exponering och kulörer

Vid porträtt fotografi måste man vara extra noga med kulörer och exponering och här finns ett ganska stort utrymme och många möjligheter att leka med. Ett litet barn, till exempel, passar ofta i olika pastellfärger men man kan också klä barnet i mycket ljusa färger mot en ljus bakgrund. Om man dessutom väljer att överexponera bilderna lite grann får man ett klart och rent resultat som påminner om oskuld, ett rent barnasinne och en himmelsk atmosfär. I kontrast till detta kan man välja mörkare effekter och lätt underexponering för att få ett hårdare och mer realistiskt resultat, där rynkor blir djupare och skuggor under ögonen mörkare. Detta kan man vilja uppnå om man skall avbilda en gammal härdad rockstjärna eller författare, lika väl som en hård kriminell eller en tuff tränare.

De bästa modellerna

Porträttuppdrag kommer ofta från modellerna själva men ibland kan det också vara frågan om ett rent reklamjobb eller en intervju för en tidning. En bra modell är den som kan koppla av och spexa lite inför kameran, och ett gammalt beprövat trick är att bjuda på en drink eller att låta modellen göra en massa avsiktligt fula grimaser som ofta följs av ett naturligt och äkta skratt. Det gäller att veta att fånga det rätta momentet!