Fotografera bröllop

Att fotografera bröllop är något som många fotografer får förfrågningar om. Vanligast är att brudparet vänder sig till en professionell fotograf för att ta de obligatoriska bröllopsfotona, antingen i studio eller utomhus. Minst lika vanligt är att bruden och brudgummen ber en vän eller bekant att fotografera själva bröllopet, som förberedelserna, vigseln, middagen, släktingarna och festen. Den här artikeln vänder sig till dig som fått en sådant ärofyllt uppdrag, men som kanske känner sig lite osäker på att fotografera bröllop.

Förberedelser

Bröllopsdagen är en mycket viktig dag för bröllopsparet, därför är det viktigt att ni på förhand kommer överens om hur fotograferingen ska gå till. Stäm av med brudparet för att ta reda på vilka förväntningar de har på dig som fotograf. Ska allt dokumenteras ner till minsta detalj eller är räcker det med några bilder från vigseln och efterföljande middag? Att fotografera bröllop är oftast inget enkelt eller snabbt jobb.

Det kan vara en bra idé att i förväg besöka lokalerna där bröllopet ska äga rum. Ofta sker vigsel, middag och fest i olika lokaler med olika ljusförhållanden och du kommer att känna dig säkrare i din roll som fotograf om du vet vad som väntar. Var ska du till exempel placera dig för att få de bästa fotografierna av vigseln? Och vilken är bästa bordsplaceringen för dig vid en eventuell middag?

Om brudparet önskar enskilda bilder av sig själva som nyblivna makar, kanske utomhus, är det viktigt att ni i förväg har bestämt i vilken eller vilka miljöer detta ska ske. Kanske finns det en trevlig park i närheten? Skogsmiljöer brukar fungera fint i dessa sammanhang, liksom stränder och vatten. Glöm inte att ha en alternativ plan ifall det regnar! Ett tips är att söka efter bröllopsbilder på nätet, där finns mycket inspiration att hämta. Det är viktigt att ta både närbilder och bilder med längre perspektiv så att bilderna blir varierade. Det är en fördel om brudparet själva är påhittiga och ställer upp för posering.

Gör tillsammans med bruparet en checklista, som innehåller viktiga tillfällen att föreviga under dagen. Du kommer att ha stor nytta av den på bröllopsdagen. Några exempel på tillfällen kan vara första kyssen som gifta, föräldrarnas tal och bröllopsvalen.

Det kan vara trevligt att samla olika släktkonstellationer för fotografering. Utse i så fall en person att organisera detta, de här tillfällena kan annars lätt bli kaotiska och dra ut på tiden.

Utrustning

Se till att din kamera fungerar som den ska, så att du inte riskerar att stå utan ditt viktigaste arbetsredskap. Överväg att låna en extra kamera att använda i nödfall om olyckan skulle vara framme. Minst ett extra batteri (hittar du via Shopello) är nödvändigt att ha med sig, det är lätt att glömma bort att ladda batteriet om man byter ut det mitt under en fotograferingen. Stativ är bra att ha, både vid vigseln och eventuella släktfotograferingar.

Den allra bästa utrustningen en fotograf kan ha är en duktig assistent. Kanske känner du någon som gärna följer med och hjälper dig?