Vad får man fotografera egentligen?

En av de allra viktigaste frågorna när man håller på med fotografering är gällande vad man egentligen får fotografera. Ett kort och mycket enkelt svar kan ges på den frågan. Allt får fotograferas, förutom vissa specifika skyddsobjekt. Dessa kan till exempel utgöras av civila eller militära anläggningar. Om ett förbud mot fotografering råder ska det dock vara tydligt skyltat på platsen.

Om man av någon anledning vill fotografera människor mitt på gatan är det helt fritt. I princip får man fotografera precis vad och vem man vill. Om man fotograferar en människa på riktigt nära håll, eller om man fotograferar en större folksamling spelar ingen roll. Det finns inte heller något krav på att man ska fråga först, även om det såklart är trevligast om man gör det. Om det är ögonblicksbilder man är ute efter kan man såklart inte fråga, men då är det ofta en bra idé att gå fram efter att bilden tagits och fråga om man får använda den.

Det är faktiskt som så att man får fortsätta fotografera även om en person ber en att sluta, eller om någon hotar med något. Det finns faktiskt inte heller någon regel för hur nära man får stå när man tar en bild. Man kan i princip hålla ett objektiv rakt framför en främmande persons ögon. Det som gäller är dock att man inte får hindra någon från att röra sig. Man får inte heller uppträda störande eller hålla fast någon för att kunna ta bilden. Det kan dock finnas gränser för hur dessa bilder får användas.

Om en person fotograferar från sin lägenhet, in i en annan lägenhet och får med en naken person utan lov får man faktiskt fotografera! Det kan vara lite suspekt och mystiskt, men det spelar ingen roll att man inte bett om lov, eller att den nakna personen är i sitt eget hem. Malmö tingsrätt fastslog detta i augusti 2004. Man inte kan bli dömd för att man fotograferar eller filmar något mot dennes vilja. Man får dock inte sprida dessa bilder då det kan räknas som förtal.

Det är inte alltid så enkelt att veta vad man vill arbeta med i början av sin karriär, och det är upp till varje fotograf vad denne vill fotografera. Som fotograf kan det alltså vara smart att prova att fotografera en hel del olika saker. Då kan man ta reda på vad man verkligen gillar att fotografera och dessutom kan man få reda på vad man är duktig på. Men klart är i alla fall att man som fotograf får fotografera nästan precis vad som helst, helt utan att behöva tillstånd. Det är bara skyddsobjekten som är lite mer specifika.