Att fota till vardags

För att bli en professionell fotograf är det väl värt att investera i bra utrustning, men med dagens teknik kan även hobbyfotografen lyckas med riktigt skarpa bilder med bara en mobilkamera till hands. Smartphones blir allt vassare på att ta bra foton, även om de förstås inte kan ersätta en gedigen systemkamera. I rätt förhållanden kan en mobilkamera prestera riktigt väl, och den är betydligt lättare att ta med sig på de flesta utflykter. Så den som bara nyttjar sin mobil eller en enklare digitalkamera har alla chanser att lyckas med sin fotografering.

Hur ska bilden användas?

Om du är ute efter att dokumentera din vardag kanske du inte tänkt använda fotot till något särskilt. Möjligtvis hamnar det i ett album, digitalt eller på papper, som en del av ett större sammanhang. Men om du vill att fotot ska tryckas i ett annat format, kanske som ett canvastryck eller på ett mobilskal, är det viktigt att bilden har en hög upplösning. Generellt gäller att ju fler megapixlar en kamera har desto bättre blir utskriften i stort format, men detta stämmer tyvärr inte alltid. Kameran behöver också ha en bra sensor för att inte bilderna ska upplevas som ”brusiga”, och linsen behöver också vara tillräckligt stor och av bra kvalitet. Om allt stämmer ihop kan fler megapixlar vara avgörande för hur väl fotot blir om det förstoras upp eller beskärs.

Vanliga misstag och hur man undviker dem

Blir dina bilder dimmiga eller suddiga? Då är det inte nödvändigtvis skärpeinställningen som är fel – det kan vara så enkelt som att linsen är smutsig eller kladdig. När man fotar med mobilkameran får man tänka på att det är lätt att linsen fått fingeravtryck eller dylikt som kan lämna spår eftersom vi hanterar mobilen på ett annat sätt än en kamera. Ta en mjuk trasa, eller helt enkelt din tröjärm, och torka av linsen innan du fotar. Annars kan det som sagt vara skärpan som inte hänger med, men det brukar lätt kunna åtgärdas innan fotot tas – en av de stora fördelarna med dagens digitala bilder är att vi kan se via skärmen hur fotot kommer att bli. Undvik också att zooma för mycket, då en digital zoom bara beskär bilden.

Beroende på motivet är det viktigt att tänka på hur kameran hålls. Om du vill fota horisonten är det lätt att den blir sned, vilket inte blir en så bra bild. Försök att få linjen rak, annars kan du åtgärda det i ett redigeringsprogram. Om du vill ta ett porträtt är det bra att tänka på ljus och avstånd. Fotar man ute i solsken blir ofta porträttet bättre om personen får ljuset från sidan, då det skapar mer djup i bilden. Tänk också på hur mycket som syns av personen – om han eller hon kapas vid anklarna kan det se skevt ut, så försök att inte kapa bilden vid personens leder. Ska du istället fota ett vackert buskage kan man med fördel gå närmare och fota en del av busken, då övriga omgivningen kanske är tråkig eller stjäl fokus från motivet.